ďťż
Sweety __INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?! Zasady publikowania zdjęć złowionych ryb. Nowe zasady sprzedaży biletów zasady umieszczania ogłoszeń Zasady działu kierunek technologia żywienia Gamucci - Opolskie Targi Mody, Urody i Zdrowego Stylu Życia Technoligia żywienia i żywienie człowieka UR Zapraszamy na serwer klanu tMni dowod tymczasowy |
SweetyZasady zdrowego żywieniaInformacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania. Informacja z Referatu Zdrowia Publicznego i Spraw Społecznych opracowana zgodnie z obowiązującymi standardami oraz zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywienia i Żywności. Poniżej przedstawiamy Państwu informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania i zachęcamy do stosowania tych zaleceń w codziennym życiu. Piramida Prawidłowego Żywienia 10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA 1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 2.Strzeż się nadwagi i otyłości. Codziennie sprawdzaj wagę swojego ciała. Maszeruj 1 godz. dziennie. 3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii. Spożywaj je w takiej liczbie porcji, aby masa Twojego ciała nie była większa niż wzrost wyrażony w centymetrach minus 100. 4.Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. 5.Mięso spożywaj z umiarem. Wybieraj codziennie inny produkt z wierzchołka piramidy. Preferuj ryby morskie. Jedz dużo nasion roślin strączkowych. 6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol. Preferowany jest olej rzepakowy 8.Unikaj cukru i słodyczy. Na deser wybieraj orzechy (niesolone). 9.Ograniczaj spożycie soli. Zrezygnuj z dosalania potraw przed spożyciem. Ograniczaj dodawanie soli podczas gotowania. 10.Unikaj alkoholu i zrezygnuj z palenia papierosów. Spożywanie mniejszej ilości pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu i cholesterolu oraz przestrzeganie odpowiedniej ilości kalorii są istotnymi krokami na drodze do zdrowszej diety, zdrowszego serca i naczyń krwionośnych. ZAŁOŻENIA ZDROWEJ DIETY Wspólnie ze swoim dietetykiem określ ilość kalorii, które są Ci niezbędne do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej masy ciała. Spożywaj mniej pokarmów bogatych w tłuszcz Dbaj, aby przyjmowane tłuszcze stanowiły < 30% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego Zastąp niektóre tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi (ogranicz ilość przyjmowanych tłuszczów nasyconych do 8% - 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego) Zmniejsz ilość spożywanego cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie Wybieraj posiłki bogate w skrobię i błonnik Jeżeli spożywasz alkohol, czyń to z umiarem WYBIERZ DIETĘ NISKOCHOLESTEROLOWĄ – ZDROWĄ DLA TWOJEGO SERCA I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH Aby dostarczyć składników odżywczych, których potrzebujesz, powinieneś spożywać różnorodne pokarmy, pochodzące z różnych grup żywności. Po ustaleniu, wraz z Twoim lekarzem, odpowiednich dla Ciebie celów żywieniowych, dostosuj ilość i wielkość posiłków tak, aby osiągnąć i utrzymać właściwą dla Ciebie masę ciała. |
||||
Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Sweety Design by SZABLONY.maniak.pl. | |||||