ďťż
Sweety
__INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!
Zasady publikowania zdjęć złowionych ryb.
Nowe zasady sprzedaży biletów
zasady umieszczania ogłoszeń
Zasady działu
kierunek technologia żywienia
Gamucci - Opolskie Targi Mody, Urody i Zdrowego Stylu Życia
Technoligia żywienia i żywienie człowieka UR
Zapraszamy na serwer klanu tMni
dowod tymczasowy
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aceton.keep.pl

  • Sweety

    Zasady zdrowego żywienia

    Informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania.
    Informacja z Referatu Zdrowia Publicznego i Spraw Społecznych opracowana zgodnie z obowiązującymi standardami oraz zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywienia i Żywności.

    Poniżej przedstawiamy Państwu informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania i zachęcamy do stosowania tych zaleceń w codziennym życiu.

    Piramida Prawidłowego Żywienia

    10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA

    1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
    2.Strzeż się nadwagi i otyłości. Codziennie sprawdzaj wagę swojego ciała. Maszeruj 1 godz. dziennie.
    3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii. Spożywaj je w takiej liczbie porcji, aby masa Twojego ciała nie była większa niż wzrost wyrażony w centymetrach minus 100.
    4.Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka.
    5.Mięso spożywaj z umiarem. Wybieraj codziennie inny produkt z wierzchołka piramidy. Preferuj ryby morskie. Jedz dużo nasion roślin strączkowych.
    6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców
    7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol. Preferowany jest olej rzepakowy
    8.Unikaj cukru i słodyczy. Na deser wybieraj orzechy (niesolone).
    9.Ograniczaj spożycie soli. Zrezygnuj z dosalania potraw przed spożyciem. Ograniczaj dodawanie soli podczas gotowania.
    10.Unikaj alkoholu i zrezygnuj z palenia papierosów.

    Spożywanie mniejszej ilości pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu i cholesterolu oraz przestrzeganie odpowiedniej ilości kalorii są istotnymi krokami na drodze do zdrowszej diety, zdrowszego serca i naczyń krwionośnych.

    ZAŁOŻENIA ZDROWEJ DIETY

    Wspólnie ze swoim dietetykiem określ ilość kalorii, które są Ci niezbędne do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej masy ciała.
    Spożywaj mniej pokarmów bogatych w tłuszcz
    Dbaj, aby przyjmowane tłuszcze stanowiły < 30% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego
    Zastąp niektóre tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi (ogranicz ilość przyjmowanych tłuszczów nasyconych do 8% - 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego)
    Zmniejsz ilość spożywanego cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie
    Wybieraj posiłki bogate w skrobię i błonnik
    Jeżeli spożywasz alkohol, czyń to z umiarem

    WYBIERZ DIETĘ NISKOCHOLESTEROLOWĄ – ZDROWĄ DLA TWOJEGO SERCA I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH

    Aby dostarczyć składników odżywczych, których potrzebujesz, powinieneś spożywać różnorodne pokarmy, pochodzące z różnych grup żywności. Po ustaleniu, wraz z Twoim lekarzem, odpowiednich dla Ciebie celów żywieniowych, dostosuj ilość i wielkość posiłków tak, aby osiągnąć i utrzymać właściwą dla Ciebie masę ciała.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nea111.keep.pl
  • ďťż
    Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Sweety Design by SZABLONY.maniak.pl.