ďťż
Sweety
Język polski - pisanie tekstu własnego własnego na podst. fr
Happy Go Lucky, czyli co nas uszczęśliwia / Happy Go Lucky (2008)
MSZ potwierdza, że polski inżynier został w bestialski sposób zamordowany przez talib
Marma Polskie Folie - Apator Toruń piątek godz. 18.00
Kolejarz Opole - Marma Polskie Folie Rzeszów 35:55
Kolejarz Opole - MARMY Polskie Folie godz. 16:00
MARMA Polskie Folie Rzeszów - Drużyna Stali w Sezonie 2005
Retransmisjia meczów Marmy Polskie Folie Rzeszów w TV Puls
Zapowiedź: TŻ Sipma Lublin - Marma Polskie Folie Rzeszów
[RS]Dom śmierci / The House of the Dead DVDRip Polskie Napisy
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • zboralski.keep.pl

  • Sweety

    W kuchni włoskiej urzekła mnie głównie prostota. Najczęsciej zasada jest jedna - ma być dużo, syte i jak najmniej pracochłonne (w tamtejszym klimacie siedzenie przy garach nie wpływa korzystnie na kucharza :D)
    Zgodnie z sugestią Truskaweczki i Melisanny warto poświęcić jej trochę uwagi...

    [ Dodano: 2007-01-08, 00:38 ]
    Zaczynam od klasycznego przepisu na sos do pasty ashutta

    cebula
    czosnek
    5-8 pomidorów
    bazylia (jedynie świeża)

    Cebulke zeszklić z czosnkiem (zgniecionym płaską częścią noża), dodać pomidory (najlepiej obrane), kostkę rosołową i udusić aż zmiekną. Wszystko zmiksować blenderem na papkę (lub przecisnąć przez sito). Dodać bazylię. Ugotować makaron, wymieszać. na talerzu posypać parmiggiano
    Tyle klasyczny przepis. Teraz coś ode mnie :D
    1. Włosi używają małe ilości cebuli, jedynie jakiś 1-2 plasterki. Osobiscie lubie jak jest jej więcej.
    2. Dodaję równiez czosnek zmiażdzony, ale w początkowej fazie duszenia, żeby nie zabił aromatu i smaku pomidorów
    3. Makaron gotuje się gdy sos będzie dochodził. Zarówno sos jak i makaron muszą być gorące. To makaron wrzuca sie do sosu, a nie sos dodaje do makaronu :D
    4. Warto zwrócić uwagę na makaron i darować sobie ten, który nie zawiera mąki "durum" gwarantującej odpowiednią twardość i konsystencję ciasta. Njalepszy wyb ór pod tym względem ma Albert ( czy to kryptoreklama? :D)
    5. Można sobie darować zabawę z pomidorami (sami Włosi sobie ją darują :D) i kupić gotową pulpę pomidorową. Zaznaczam, że nie chodzi o koncentrat, a o coś na kształ pomidorów konserwowych. Jest pulpa, która smakowo odpowiada najbardziej, ale nie pamietam firmy (Victor, Vector, czy jakoś tak. Etykieta jest niebiesko-czerwona) Mają szeroki wybór, a przedew wszystkim są z dodatkami ziół (z czosnkiem, bazylią i czymśtam jeszcze). Szczególnie tę z bazylią poelcam, bo nie trzeba już dodawać jej na koniec. Puszka kosztuje (równiez w Albercie) ok. 3 zł.

    [ Dodano: 2007-01-08, 00:55 ]
    WARIACJE:

    1. Ashutta z Groszkiem
    podsmażyć cebulke, zalać wodą, dodać kostke rosołową i surowy groszek. Gotować do miękkości i do momentu gdy woda wyparuje. Dodać pulpę pomidorową, całość bardzo mocno podgrzać dodać makaron
    (można dodać groszek konserwowy do sosu - efekt zblizony. Groszek musi być wypłukany z zalewy i dokładnie odcedzony)

    2. Ashutta z pulpetami
    Z mielonego mięsa zrobić malutkie pulpeciki, usmażyć na patelni, pod koniec dodać usmażoną cebulkę z czosnkiem, odrobinę bulionu, poddusić. Dodać pulpę i dodusić. Wymieszać z makaronem

    3. Ashutta z rybą (moja ulubiona :D)
    2 filety rybne pokroić na malutkie kawałeczki, sponiewierac w jajku i bułeczce, usmażyć. Fieciki dodać do gotowego sosu. W wersji dla superleniuchów można się posłużyć paluszkami rybnymi, ale filet jest smaczniejszy.

    P.S. Do pasty dużo lepiej sprawdza się makaron - rurki. Tradycyjne spagetti jest, moim zdaniem, nieporęczne i mniej smaczne. jeśli makaron jest z mąki durum nie należy go hartować, tylko od razu po odcedzeniu wrzucić do sosu.


    Boadicea, z tego co widzę, to ty jesteś nieźle obeznana w kucharzeniu :smile:
    Podsunęłaś mi pomysł na rewelacyjno proste dania, w najbliższych dniach
    z tego skorzystam.
    Znasz może jakieś fajne przepisy na zapiekanki, czy coś w tym stylu?
    Super przepisy - coś wykorzystam w najbliższym czasie :)

    A czy ja mogę poprosić o jakiś super przepis na pizzę :D
    Najbardziej mi przypadła Zapiekanka tarta grzybowa, tylko będzie kłopot z jednym
    składnikiem :roll:


    A, wiesz, że to równie dobre, by było :o
    Za boczusiem przepadam, ale nie przesadzam, bo jest zbyt tłusty :wink:
    Ja przy robieniu ciasta oprócz wody dodaję jeszcze trochę mleka, dzięki temu
    ciasto jest delikatne i mięciuśkie. :wink:
    Nie jest to może prawdziwa pasta, ale u mnie w domu ulubione danie wieczorne...
    garść grzybów (prawdziwki - zimą mrożone z lasu wcześniej przyniesione)
    1 cebulka w kosteczkę pokrojona
    zesmażyć na łyżce oleju, żeby szkliły się się wesoło...
    dolać 2 pojemniczki słodkiej śmietany 30% ( około 400ml)
    posolić, popieprzyć białym pieprzem, dosypać suszonego czosnku do smaku...
    Delikatnie mieszać podgrzewając na małym ogniu, cały czas... pilnując się, żeby paluszków nie poparzyć smakując.
    Po paru minutach śmietana gęstnieje i robi sie kremowa. Jeszcze raz dosmakowac i już!
    Makaron - żytni, ładnie wygląda ze śmietaną, ugotować i przelać zimną wodą.

    Można zaszaleć dodając łososia.
    Jeśli za rzadkie można zagęścić wrzucając pół kostki śmietankowego serka topionego.:aniolek_na:

    smacznego

    mmmmm brzmi przepysznie muszę koniecznie zrobić i posmakować zresztą...hm nie ważne jak to smakuje ważne kto gotuje dla kogo z jakim poświęceniem i w jaki sposób to podaje ;)))
    rose...dziękuję ;*
    chodziłem po realu i szukałem prawdziwków ale tylko same dziwkiprawdziwe były ;) albo pieczarki ale czy to godzi się tak zmieniać przepis ?
    jasne, że się godzi!
    masz zrobić tak, żeby to Tobie smakowało!
    z prawdziwkami jest wytworniejsze, ale z pieczarkami też się zje!

    ja zawsze jesienią mrożę grzyby Borów przyniesione
    co do "dziwek-prawdziwych" nie mam doświadczeń - trzeba uważać mogą okazać się jadowite hihihihi

    ashutta urzekła mnie prostotą, faktycznie włoska kuchnia nie wymaga od kucharza poświęcenia czasu... coś niesamowitego!
    A z tą pizza - to faktycznie, Włoska pizza jest zupełnie inna niż nasza ;) ale wcale nie gorsza, mnie smakowała, 'aż mi się uszy trzęsły' ;)
    ja mam taki przepis na picce (niezbędny jest jednak tel i 30zł jak ktos nie ma to może mu nie wyjść)
    więc tak ...biorę tel do ręki i to uwaga najtrudniejszy moment więc bądźcie uważni
    wykręcam numer niezły numer...dzwonię do Hut
    nastepnie włączam tv i siadam na kanapce ...to drugi wazny moment uczy cierpliwości
    po odsiedzeniu 30 min pojawia się w drzwiach gotowe danie nalezy tylko się wymienić z kolegą minami i dać mu te 30zł na szczęście
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nea111.keep.pl
  • ďťż
    Wszelkie Prawa ZastrzeĹźone! Sweety Design by SZABLONY.maniak.pl.